środa, 1 kwietnia 2009

Ryż z jajkiem i warzywami


Składniki:

- 3 torebki ryżu

- bulion rosołowy

- mieszanka warzywna, chińska firmy Hortex

- 4 jajka

- przyprawy

Najpierw gotujemy ryż w bulione. Gdy zostanie przyrządzony odstawiamy go na bok, aby trochę ostygł. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy całą zawartość mieszanki Hortex. Mieszamy, w razie przypalania dolewamy olej lub wody, dodajemy, ziół, mieszamy itd. Gdy zauważymy, że warzywa zaczynają się robić gotowe na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ryż. Mieszamy, przyprawiamy. Gdy zobaczymy, że ryż i warzywa są gotowe, to ryż przekładamy do patelni z mieszanką. Teraz czas na jajka. Rozbijamy je w miseczke i po dokładnym wymieszaniu wlewamy na patelnie. Energicznie mieszamy, solimi, przyprawiamy. Gdy jajecznica będzie gotowa dosypujemy do wcześniej przyrządzonej mieszanki i ryżu. Wszystko mieszamy, ew. przyprawiamy. Gotowe. Moim rodzicom bardzo smakowało, a mama mianowała mnie naczelną kucharką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz